En workshop – hvor en større eller mindre gruppe samles i en afgrænset periode for at arbejde koncentreret med en konkret opgave – kan anvendes til flere forskellige ting.
Udgangspunktet kan naturligvis være, at der faktisk skal findes en løsning på den konkrete opgave. Det kan også være lidt blødere: At gruppen samles for for at få mulighed for at præsentere holdninger og perspektiver på opgaven. Der kan være behov for at skabe ejerskab til et projekt. Og formålet med workshoppen kan være, at deltagerne skal have indsigt i en ny disciplin – for eksempel kunderejsen, servicedesign, eller klagehåndtering – med mulighed for at afprøve forskellige metoder og værktøjer.
Under alle omstændigheder giver workshoppen mulighed for at trænge dybere ind i en disciplin. Inkl. mulighed for at diskutere principper, metoder og modeller.
I organisationer hvor beslutningen om “at gøre noget” er truffet, er et foredrag kombineret med en workshop ofte en rigtig god begyndelse. Hér kommer man længere end med det isolerede foredrag.
Søren Bechmann har stor erfaring med facilitering af workshops og brugerinvolverende metoder i både offentligt og privat regi.