Klagehåndtering

Den bedste strategi er naturligvis altid at gøre tingene rigtigt første gang og undgå at lave fejl. Men fejl sker. Og det er i sig selv ikke noget problem. Det bliver først et problem, hvis virksomheden ikke gør noget for at håndtere fejlen og hjælpe kunden.

Men mange virksomheder gør ikke noget. Blandt andet fordi konfrontationen med en utilfreds kunde måske ikke er videre behagelig. Eller måske fordi der breder sig en nervøsitet for, at det kan komme til at koste penge at kompensere kunden.

Men udover at en klage i sig selv kan hjælpe en virksomhed til at blive mere effektiv – fordi virksomheden bliver opmærksom på en fejl og kan rette den såvel som undgå at den sker igen – rummer fejl og mangler i forholdet mellem virksomhed og kunder andre og ofte oversete muligheder.

En helt central mulighed i forbindelse med håndtering af den utilfredse og klagende kunde rummer også et paradoks: Der eksisterer en mulighed for at den utilfredse kunde kan ende med at blive mere tilfreds end den kunde, der aldrig har haft noget at klage sig over.

For når der sker en fejl i en virksomhed og en kunde skuffes falder forventningerne også til det videre forløb. Hvis virksomheden udnytter det og sætter alle sejl til for at løse problemet, er der en stor mulighed for at overraske positivt. Og på den måde tilfredsstille og fastholde kunden.

Det er en af de muligheder der er forbundet med at forsøge at gøre en eksisterende kunde “god igen” – fremfor f.eks. bevidstløst udelukkende at jagte nye kunder, som så mange gør.

“Gør kunden god igen”

er skrevet af Søren Bechmann og Pernille Hirshals. Bogen fik fem stjerner i Børsen ledsaget af kommentarerne ”… burde være obligatorisk læsning for alle,
der har ansvaret for kontakt til kunderne.” og ”… de to forfattere har fat i et overset område inden for salg, marketing og service. Et område som bør fylde mere, end det gør.”

Dansk Kommunikationsforening skrev: ”… fascinerende, morsom og meget oplysende læsning.” samt ”De to forfattere har ingen diplomatiske aspirationer. De holder virksomhederne ud i strakt arm som skræmmeeksempler…”

Fem centrale muligheder

Kundetilfredshed

En stærk håndtering af den utilfredse og klagende kunde kan gøre kunden mere tilfredse end den kunde, der aldrig har haft noget at klage over. Det viser „The Service Recovery Paradox“: Når der sker en fejl, bliver kunden skuffet, og forventningerne til det videre forløb falder. Hvis virksomheden udnytter det og løser problemet, er der en mulighed for at overraske, tilfredsstille og fastholde kunden.

Markedsføring

Stærk klagehåndtering er en væsentlig markedsføringsmuskel, fordi der kan være tale om adfærd og initiativer, som også tiltrækker nye kunder. Det sker, når utilfredse kunder gøres til ambassadører, der anbefaler virksomheden til andre.

Effektivitet og læring

Bevidst klagehåndtering medvirker også til effektivitet fordi klager kan afsløre fejl og mangler, som kan rettes og udbedres. I de fleste tilfælde er det også mere effektivt at forsøge at fastholde eksisterende kunder frem for konstant at forsøge at tiltrække nye.

Medarbejdertilfredshed

Klare holdninger, højt til loftet og i det hele taget omstændigheder, der gør det muligt for medarbejderne i en virksomhed at yde god kundeservice i forbindelse med klagende kunder, kan medvirke til højere medarbejdertilfredshed. Simpelthen fordi det er mere tilfredsstillende og for den sags skyld sjovere at gøre en utilfreds kunde tilfreds og glad end at være pålagt at afvise utilfredse kunder, forsøge at undgå at påtage sig et ansvar eller i det hele taget yde en dårlig service.

Desuden har mange analyser peget på den direkte forbindelse mellem medarbejdertilfredshed og kundetilfredshed. Er medarbejderne tilfredse, stiger sandsynligheden for, at de yder en bedre kundeservice.

Innovation

De årsager, der udløser klager, er ikke altid fejl og mangler. De kan også dække over kundebehov, -problemer og -ønsker, som virksomheden på nuværende tidspunkt ikke dækker eller løser. En utilfreds kunde klager muligvis også, fordi kunden i forløbet er blevet opmærksom på netop behov, problemer eller ønsker, som produktet, ydelsen eller virksomheden i det hele taget ikke dækker p.t. På den måde kan der identificeres ideer til nye og bedre ydelser og produkter.

Hvis du vil vide mere om klagehåndtering…

Bøger

Vi skriver bøger om klagehåndtering.

Se bøger

Foredrag

Søren holder foredrag om klagehåndtering.

Læs mere

Kurser

Du kan komme på kursus …

Se alle kurser

Kunderne siger…

Søren Bechmann har en evne til at gøre det vanskelige enkelt. Han formår at motivere, engagere og aktivere både medarbejdere og ledere til at gøre en markant forskel, når det handler om service.

– Lene Olsen, SOS International

Tusinde tak for i dag. Det var lige, som det skulle være. Du er en super formidler og har nogle gode budskaber, som er til at relatere sig til uanset branche.

– Lars Sønderskov, Herlev Gentofte Hospital

Tak for dit veloplagte og inspirerende oplæg om service og design af borgerens mange touchpoints i serviceoplevelsen, levendegjort af konkrete og humoristiske eksempler. Dit oplæg har givet os nogle værktøjer til at gribe dette an i fremtiden og se nye vinkler på service. Som du sikkert også kunne fornemme på klapsalverne efter du var på, var vi alle meget begejstrede for dine gode pointer leveret på en underholdende facon.

– Jens Peter Friis, Gentofte Kommune

Bliv klædt på til arbejdet med kunderejsen

  • Download e-bogen ”Kunderejsen – De første skridt” – 84 sider om kunderejsen
  • Få konkrete redskaber, værktøjer og opskrifter
  • Bliv inspireret af vores emails om service, servicedesign og kunderejsen

”… ikke ”bare” en bog, der inspirerer og underholder. Det er en bog, der er til at handle på.” — Stine Ringvig Marsal (tidl. Zoo, Tivoli og Københavns Lufthavne)

Privatlivspolitik